середа, 1 листопада 2023 р.

ЗУНР. Перший крок до Соборності

 Сьогодні, 1 листопада, відзначається 105-та річниця проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

   У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918-го стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи у Львові. Над Ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. Таким чином створено ЗУНР, до складу якої увійшли українські етнічні землі: Галичина, Буковина й Закарпаття. Саме високий дух і самовіддана праця творців ЗУНР, які прийняли унікальні конституційні акти, забезпечили Демократичний захист прав жителів краю, організували армію й зовнішньополітичну службу, зробили винятковий і потужний внесок у фундамент, на якому виросла надалі українська держава.

   Листопадовий чин засвідчив усьому світові, що українці - нація борців за незалежність, волю і державність України. Ця подія була проривом у свідомості, адже саме тоді, за твердженням істориків, українці зрозуміли, що можливе існування незалежної української держави.

   У бібліотеці с.Бужок спільно із НД було проведено годину державності - "ЗУНР. Перший крок до Соборності".




Немає коментарів:

Дописати коментар

Всесвітній День Землі

22 квітня – Всесвітній День Землі, свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і приро...